preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zdenka Turkovića Kutjevo

Login
Korisni linkovi

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

 

E-usmjeravanje

Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2017.

Ukupno: 267858
Ovaj mjesec: 2495
Ovaj tjedan: 789
Danas: 118
Vremenska prognoza

"Plastičnim čepovima do skupih lijekova"

Šah uz školu

Priloženi dokumenti:
Ante.html
Anamaria.index.html

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet pekarnici u Novoselcima!
Autor: Josip Mažar, 24. 10. 2019.

Učenici područnih škola Mitrovac, Tominovac i Poreč sa svojim su učiteljicama, Sandrom Sertić, Irenom Smojver, Rebekom Šipurom i Martinom Bradač te vjeroučiteljem Miroslavom Peroutkom, u sklopu obilježavana Dana kruha posjetili pekarnicu u Novoselcima.


Taj dan su djeca u 8:30,zajedno s učiteljima, krenula prema Novoselcima. Tamo nas je dočekao pekar koji nas je pozdravio te uveo u pekarnicu. Na samom nam je početku pokazao strojeve koji se nalaze u prostoru pekarnice te objasnio koji se stroj za što korisiti. Nakon toga je uslijedilo stavljanje sastojaka u kiblu (stroj koji mijesi tijesto). Djeca su pažljivo gledala i upijala svaku riječ. 

 

 

Kada je tijesto bilo gotovo, pekar ga je izvadio na površinu za mješenje te pokazao što se tu radi. Tražio je dobrovoljce za rezanje i vaganje tijesta. Ivan Filek je bio prvi pa je njega dopao taj posao. Nakon što je izrezao i izvagao tijesto uslijedilo je pokazivanje kako se mijesi tijesto. Djeca su pažljivo pratila svaki pekarov pokret te su se rado javljali kada je došao red da i oni pokušaju napraviti neki pekarski proizvod. Čak je i vjeroučitelj Miroslav sam napravio pletenicu. 

 

Kada su svi napravili svoje proizvode stavili su ih na pleh za pečenje te ih je pekar,zajedno s ostalim proizvodima,  ugurao u komoru gdje se tijesto diže. Nakon 15 minuta proizvode je stavio u peć te ih tamo ostavio 7 minuta. Djeca su s nestrpljenjem čekala da tih 7 minuta prođe. Peć se otvorila i cijela perarnica je zamirisala. Naši su proizvodi bili gotovi. No, to nije bilo sve. Djeca su svoje proizvode htjela odmah kušati. Sjeli su za stol, uzeli pekarske proizvode te salamu i razne namaze i odmah krenuli na kušanje.

 

Nakon obilnog doručka krenuli smo svojim kućama puni novih informacija i želje da i sami pokušamo napraviti nešto od pekarskih proizvoda svojim ukućanima.

Ovom prilikom se zahvaljujemo pekari u Novoselcima gdje su nas srdačno ugostili i pokazali nam kako teče proizvodnja kruha i proces nastajanja pekarskih proizvoda.

 

Tekst: Rebeka Šipura, prof.

Fotografije: Sandra Sertić, prof.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju