preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zdenka Turkovića Kutjevo

Login
Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 

E-usmjeravanje

Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2017.

Ukupno: 105888
Ovaj mjesec: 1056
Ovaj tjedan: 644
Danas: 19
Vremenska prognoza

"Plastičnim čepovima do skupih lijekova"

Šah uz školu

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Oblježavanje Mednog dana!
Autor: Josip Mažar, 9. 12. 2020.

Treću godinu za redom obilježili smo Medni dan. Medni dan se obilježava 7. prosinca na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i medara. Obilježavanje tog dana za cilj ima podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane, educiranje učenika prvih razreda osnovnih škola i njihovnih roditelja o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost te promociju meda lokalnih proizvođača. 


Svi učenici 1. razreda su dobili promotivni paket koji čine: teglica meda pakirana u staklenku za med lokalnog proizvođača i edukativnu slikovnicu "Pčelica Jelica i medo Edo". Učiteljice i učitelji su se potrudili da prezentiraju učenicima pozitivne učinke korištenja meda za zdravlje, te važnost meda u kulturi i prehrani na način da su upoznali učenike s procesom nastajanja meda, njegovog čuvanja i skladištenja. Medni dan  su dodatno "začinili" konzumiranjem meda mazanjem na kruh i kuhanjem čaja s medom za vrijeme trajanja velikog odmora... 

 

 

 

 

 

Učenici u PŠ Kula su sa svojom učiteljicom Anom Vidmar imali integrirani dan, a kako su ga proveli pročitajte u nastavku.

Po dolasku u školu poslušali smo pjesmicu Bumbari i pčele. Nakon toga smo na satu hrvatskog jezika složili slagalice (pčelica i medo) i najavili čitanje edukativne slikovnice Katarine Halužan ,,Pčelica Jelica i Edo medo". Nakon razgovora o slikovnici i zapisivanja plana ploče, riješili smo kratku križaljku vezanu uz spomenutu slikovnicu.

 

 

 

Sat matematike protekao je u natjecateljskom duhu. Učenici su bili podijeljeni u dvije grupe i rješavali zadatke riječima vezane uz ,,Medni dan''.  Svaka grupa osmislila si je ime koje smo zapisali na ploču iznad košnice (pčelice Srećice i pčelice Medice). Zadatak učenika bio je da u zadanom vremenu točno riješe što više zadataka. Nakon svakog točno riješenog zadatka, lijepili su pčelicu u svoju košnicu. Ona grupa koja je u zadanom vremenu riješila više točnih zadataka, a samim time i smjestila više pčelica u svoju košnicu, bila je pobjednik.

 

 

Budući da im je na satu matematike bilo jako zanimljivo natjecati se, odlučili smo u natjecateljskom duhu nastaviti i sat tjelesne i zdravstvene kulture. Nakon općepripremnih vježbi, uslijedio je poligon prepreka.  Prije svake prepreke morali su točno odgovoriti na zadano pitanje, a koje je bilo vezano uz slikovnicu pročitanu na satu hrvatskog jezika. Ako je odgovor bio točan, mogli su nastaviti svladavati ostale prepreke, a ako nisu točno odgovorili na zadano pitanje, trebali su napraviti deset čučnjeva, a zatim nastaviti. Zadatak je bio da u što kraćem vremenu odgovore na pitanja, prijeđu zadanu prepreku i stignu do cilja. Pobjednik je bio onaj tko je to učinio u najkraćem vremenu.

 

Sljedeća aktivnost bila je gađanje u cilj s različitih udaljenosti. Na zidu su bile nalijepljene slike različitih otrova kojima ljudi prskaju svoje njive, voćnjake i time ugrožavaju sve kukce, pa tako i pčele. Zadatak učenika je bio lopticom pogoditi sličicu otrova i spasiti pčelice. Onaj učenik koji je najviše puta pogodio sličicu  otrova, pobijedio je i spasio pčelice.

 

Boravak u školi završili smo zasluženim čajem zaslađenim ukusnim i zdravim medom hrvatskih pčelinjaka.

Tekst: Ana Vidmar, prof. i Josip Mažar, prof.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju